10 lucrui pe care sa nu le spui copilului tau!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

10 lucruri pe care sa nu le spui copilului tau!

Probabil ca ai nevoie de mult curaj sa cresti un copil insa cred ca cel mai dificil este sa gasesti curajul de a recunoaste atunci cand gresesti. De multe ori spunem lucruri dure din cauza  frustarii, a oboselii sau din frica si putem face rau chiar cu cele mai bune intentii. Nu putem retrage ceea ce am spus dar putem sa ne oprim din a le mai spune.

Iata 10 lucruri pe care copilul nu are nevoie sa le auda:

  1. “ nu mai plange”, “ nu fi trist!” – nu ne putem lupta cu felul in care simtim. Mai bine invata-l pe copilul tau cum sa lucreze cu emotiile lui si cum sa le accepte in loc sa le nege.
  2. “ esti mai bun decat X!” –  nu-l incuraja pe copil sa se compare cu altii, ajuta-l sa se focuseze pe calitatile lui, pe propria crestere.
  3. “ tu esti copilul meu perfect!” –  il face pe copilul tau sa creada ca astepti de la el sa fie perfect si aceasta sa ii scada stima de sine si sa ii creasca teama de esec. Iubeste-l  cu toate imperfectiunile.
  4. “ ti-am spus eu” – daca tie ca adult nu iti place sa auzi asta cum crezi ca se simte copilul tau? Mai bine te asiguri ca invata din propriile greseli.
  5. “ pentru ca asa vreau eu!” . Daca pune intrebari in legatura cu anumite reguli i-ati timp si explica-i, intreaba-l ce nu a ineles si cu ce nu este de acord.
  6. “ ma superi, ma enervezi, uite ce ma determini sa fac!”- Copilul nu este responsabil de emotiile tale. Aceste cuvinte ii invata sa arunce responsabilitatea sentimentelor negative asupra altora in loc sa si le asume.
  7. “ de ce vrei chiar acum?” – este important sa iti inveti copilul ca nevoile lui sunt importante pentru a creste sanatos si a putea avea singur grija de el.
  8. “ grabeste-te!” – aceastra fraza este pe cat de des folosita pe atat e ineficienta si nu il face pe copil sa se grabeasca ci  doar il streseaza mai tare.
  9. “ linsiteste-te, nu e mare lucru!” – poate pentru tine nu este mare lucru dar pentru copilul tau este. Daca vrei sa impartaseasca cu tine momentele importante atunci cand va creste, este nevoie sa ii asculti acum micile nelinisti. Pentru el, toate sunt importante.
  10. “ nu pot sa mananc asta acum, am nevoie sa slabesc”- cu totii avem probleme in ceea ce priveste imaginea de sine dar nu este nevoie sa impartasiti asta cu copiii. Puterea exemplului este cea mai importanta – arata-i  ca te  accepti oricum.

Receive all updates via Facebook.

Just click the button below.