Stresul cronic poate afecta in mod negativ sistemul imunitar iar corpul devine vulnerabil la boli si infectii. Reactiile chimice declansate de situatii stresante au ca rezultat un atac violent al hormonilor de stres care sunt pompati in corpul uman si in timp ce acesti hormoni sunt benefici in situatii limita, interactiunea lor cu sistemul imunitar duce la inflamatii, la reducerea celulelor albe, pot aparea infectii si leziuni ale tesuturilor.
Stresul poate afecta sistemul imunitar pe doua cai:
1. Creaza inflamatii cronice ale tesuturilor;
2. Suprimeaza celulele imune necesare pentru a lupta cu infectiile.
Expunerea prelungita la tensiunile sociale duce la ridicarea nivelului de stres care se rasfrange in mod direct asupra sistemului imunitar cauzand functionare anormala a acestuia.De asemenea creste si riscul de infectii si boli autoimune. Stresul cronic reduce capacitatea sistemului imunitar sa lupte impotriva microbilor.
Cand sistemul imunitar scade, creste riscul de infectie, apar durerile de cap, boli cardiovasculare, diabet, astm si ulcer gastric.
Puteti sa va controlati mintea folosind urmatoarele tehnici psihologice si fiziologice si veti putea trai o viata satisfacatoare, fara stres si atacuri de anxietate.
1. Faceti activitate fizica, mancati sanatos si culcati-va, daca se poate, inainte de miezul noptii, ca sa prindeti orele de somn cele mai odihnitoare.
2. Concentrati-va asupra lucrurilor pozitive si evitati activitatile care va pot starni, intretine sau adanci starea de stres.
3. Masajul contribuie la relaxare, reducerea stresului si a nivelurilor de anxietate. Puteti face un auto-masaj discret cu mainile la nivelul cefei, chiar in birou.
4. Exprimati-va in scris temerile si grijile. O data ce ati pus totul pe hartie ati putea afla ca va faceti griji legate de evenimente asupra carora nu puteti avea control, dar si legate de probleme neimportante.
5. Activitatea sexuala este una din cele mai placute tehnici de management a anxietatii. In timpul actului sexual se elibereaza o cantitate mare de endorfine, un hormon specific starii de bine.
6. Exersati respiratia profunda. Cand observati aparitia semnelor fizice sau mentale de anxietate , incepeti sa respirati adanc.
7. Faceti o excursie in afara localitatii, iesiti la un gratar sau pur si simplu plimbati-va prin oras.
8. Daca observati ca stresul este foarte puternic si solutiile de mai sus nu functioneaza, nu va negati problemele, ci, acordati atentie modului in care va simtiti. Iar atunci cand ajungeti intr-un punct de cumpana in ciuda faptului ca incercati sa faceti lucruri relaxante si placute, inseamna ca trebuie sa apelati la persoane calificate sa va ajute.
Sursa foto
Add Comment