Cuplu in izolare – anxietate, stres si teama de necunoscut
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Aceasta perioada de izolare ne-a dus pe toti, mai mult sau mai putin, in acea zona in care se aduna stres din toate directiile, iar teama de necunoscut sporeste anxietatea pana cand simtim ca explodam. Si, atunci, ne dorim sa fugim, sa scapam de presiunea care ne apasa, insa, realizam, speriati, ca aceasta optiune nu mai este disponibila. Astfel, solutia care ne ramane este de a ne accepta vulnerabilitatea, cu toate darurile si provocarile ei, de a o infrunta si convietui alaturi de ea.

Intotdeauna noutatea genereaza teama, angoasa, ne provoaca sa iesim din zona de confort. Putem opta sa ramanem acolo si sa adancim aceste sentimente sau putem sa le transformam in ceva pozitiv, care sa ne imbunatateasca starea de spirit si sa protejeze si relatia de cuplu.

Avem timpul si contextul potrivit pentru a invata despre discutii constructive si felul in care putem gestiona emotiile.

Gasesti, mai jos, cateva obiceiuri care te vor ajuta sa iti protejezi iubirea in aceasta perioada:
1. Asculta-ti partenerul fara sa-l critici sau sa ai o atitudine superioara.
2. Atunci cand apare un conflict aminteste-ti cum te porti cu partenerul in celelalte momente ale zilei si, in felul acesta, este posibil sa aplanezi situatia.
3. Poarta-te cu partenerul la fel de bine cum te porti cu un prieten foarte bun.
4. Pentru ca partenerul sa se simta in siguranta in cuplu este important sa iti asumi responsabilitatea atunci cand gresesti.
5. Pune intrebari deschise despre gandurile si emotiile partenerului, de genul: “Cum te simti, astazi?”, “Ce iti doresti sa facem impreuna?”.
6. Comunica deschis ceea ce iti doresti din punct de vedere sexual si asculta nevoile partenerului fara sa-l judeci.
7. Nevoia de solitudine, de timp pentru sine este fireasca si un semn de sanatate emotionala, nu un semnal ca relatia nu mai merge. Este important sa iti pastrezi momentele de conectare, sa fii prezent si sa oferi intreaga atentie partenerului.
8. Stabiliti un program comun. Un program bine stabilit pentru fiecare zi poate face ca timpul sa treaca mai usor, sa gasesti mai repede solutii si scade posibilitatea de aparitie a conflictelor.
9. Activeaza rezilienta. Rezilienta inseamna felul in care ne adaptam la situatiile foarte stresante, la soc, la situatiile traumatice sau potential traumatice cu care ne intalnim in viata.
10. Spune ”te rog”, “multumesc” si „apreciez”, cat mai des posibil.
11. Fa cel putin doua aprecieri zilnic partenerului, spune ce iti place la el/ea cel mai mult, fie ca este vorba despre o actiune, personalitate sau trasatura fizica.

Mesajul meu de suport pentru toti cei care trec acum prin momente dificile, singuri sau impreuna, ramane acelasi: sunt aici pentru tine!

Madalina Tiriac
Psihoterapeut, Trainer, Coach
www.madalinatiriac.ro
office@madalinatiriac.ro

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Receive all updates via Facebook.

Just click the button below.